Remote Recruiter in loondienst: Gastblog Mariëtte van Seumeren

Remote Recruiten in loondienst! Mariëtte (27 jaar uit Amsterdam) werkte aan het begin van dit jaar vanuit Bali. Helaas heeft ze haar avontuur eerder moeten afbreken. Wat is de reden dat ze Remote wilde werken en hoe ging ze het gesprek aan met het werkgever? En nog belangrijker, hoe kreeg ze het voor elkaar?
Je leest het hieronder!

Ik wil Remote werken!

“Elke ochtend op de fiets naar mijn werk, gelegen bij de 9 Straatjes in Amsterdam, droomde ik ervan nieuwe wegen in te slaan en de vrijheid te hebben om op avontuur te gaan in het buitenland. Na twee jaar had ik voldoende gespaard om een wereldreis te maken. Ik besloot mijn baan op te zeggen, kocht een backpack, verhuurde mijn kamer in Amsterdam en begon aan mijn avontuur en bezocht acht landen in acht maanden. Na een bijzonder periode vol avontuur weer terug in Nederland. Het spaarpotje was aardig op dus weer aan de bak. Gelukkig was terugkomen bij mijn werkgever Vye Professionals altijd nog een optie, dus in overleg weer gestart in mijn huidige rol als Senior Consultant Campus. Het dromen en visualiseren over hoe het zou zijn om in het buitenland te werken resulteerde opnieuw tot een plan, ik wilde dit keer op korte termijn Remote werken in het buitenland.”

Hoe heb jij dat voor elkaar gekregen?

“Tijdens een tiendaagse Vipassana (stilte meditatie) in Myanmar voelde ik nog intenser hoe graag ik op avontuur wilde zijn. Een kantoorbaan ging mij niet echt meer aan het hart en ik wilde dingen anders gaan doen. Toen ik in de zomer van 2019 weer terug was van mijn reis, had ik met mijzelf afgesproken een nieuw avontuur te starten zodra mijn spaarpotje weer was aangevuld. Ik wilde ervaren hoe het is om te werken in het buitenland en ik wilde mijzelf ook meer ontwikkelen op spiritueel gebied. Yoga en meditatie heeft mij onwijs veel opgeleverd en geïnspireerd. Ik voelde de drang mij hierin te verdiepen zodat ik ook anderen hierbij kan helpen/inspireren.

Nadat ik terug was van mijn reis sprak ik met mijn werkgever af in ieder geval een halfjaar in Amsterdam te werken. Tegen het eind van deze zes maanden trok ik de stoute schoenen aan en vroeg of in mijn geval Remote Recruiten een mogelijkheid was. Op deze manier kon ik nog langer bij Vye Professionals blijven werken, en ik kon mijn wens realiseren; ervaren hoe het is om met meer vrijheid in het buitenland te werken! Een volmondige ‘ja’ was het antwoord vanuit mijn werkgever! Win-win als je het mij vraagt; mijn werkgever blijft geld aan mij verdienen, en ik kan met mijn laptop als ‘Digital Nomad’ gaan en staan waar ik wil!

‘Without leaps of imagination, or dreaming, we lose the excitement of possibilities. Dreaming, after all, is a form of planning’. – Gloria Steinem

Omdat dit voor mijn werkgever ook een experiment was, hebben wij gekeken naar hoe wij het proces van vast op kantoor werken tot volledig remote op Bali zo soepel mogelijk konden laten verlopen. Ik experimenteerde meer met buiten kantoor werken, remote vanuit huis, cafés tot co-working spaces. Ik deed meer interviews virtueel en vroeg kandidaten en collega’s om feedback. Na wat tweaken hier en daar was ik na een paar weken klaar om eind februari 2020 naar Bali te vertrekken. In mijn ogen heeft de omgeving waarin je werkt veel invloed op productiviteit en creativiteit.”

Werken en leven

“Op Bali kon ik mijn persoonlijke passie zoals Yoga combineren met mijn professionele interesses. Remote werken zorgde ervoor dat in ik de juiste omgeving was waarin ik het maximale uit mijzelf kon halen én andersom de beste output kon leveren in mijn werk. Hiernaast kende ik Bali al goed wat mij ruimte gaf om bovenstaande eerder te realiseren, en inspirerende Digital Nomads ontmoeten. Dat is zeker gelukt, op Bali heb ik Renée en Jimmy ontmoet, oprichters van het Remote Recruiters platform.”

Hoe reageerde jouw omgeving?

“Heel positief! Klanten, collega’s en met name kandidaten reageerde erg enthousiast. Ik merkte dat kandidaten veel interesse toonde en benieuwd waren hoe het was om remote te werken. Dit maakte het natuurlijk alleen maar extra leuk. Ook aan klantzijde veranderde er vrij weinig. Het enige verschil is dat je natuurlijk niet meer face to face kan meeten maar gelukkig helpen digitale tools zoals Zoom prima hierbij.”

Mariëtte op de scooter tropisch Azië
Vrijheid met de scooter

Hoe heb jij het Remote Recruiten ervaren?

“Op een tropisch eiland op afstand werken is natuurlijk heel idyllisch, maar ik heb ervaren dat het ook dit wat mindere kanten met zich meebrengt. Uiteraard heb je meer #socialdistancing met collega’s. De rest van het team werkte vanuit kantoor en ik was alleen op afstand aan het werk. Bij teammeetings was ik virtueel ingecheckt, heel fantastisch dat dit kan, maar toch voelt het anders. Je bent erg afhankelijk van goede Wi-FI (op Bali zit dit over het algemeen wel goed), soms valt alsnog de verbinding weg en dan zit je er nét niet helemaal lekker in of mis je bepaalde belangrijke opmerkingen. Daarnaast werk je niet in dezelfde tijdzone. Bepaalde zaken kon je pas de volgende dag of ’s avonds laat bespreken met kandidaten, klanten en collega’s. Ik had afgesproken minimaal 4 uur per dag op NL tijd bereikbaar te zijn. Voor mij was dit 16:00 – 20:00 Bali tijd.

Ik denk dat de meeste mensen ervoor kiezen om remote te gaan werken omdat je onwijs veel vrijheid hebt! Je kan letterlijk bijna overal gaan en staan waar je wil met je laptop. Wel handig om rekening te houden met verschil in tijdzones uiteraard. Daarnaast is een mooie bijkomstigheid dat je snel vakantie vibes te pakken hebt en je je hersenen kan blijven prikkelen. Door te werken, én uiteraard geld te verdienen. Hiernaast heb ik veel inspirerende ontmoetingen gehad, kon ik meer tijd vrijmaken voor hobby’s (zoals yoga) en in de pauzes een verfrissende duik nemen in de zee. Ook niet onbelangrijk: je bespaart een hoop geld door in Euro’s te verdienen en in Rupiah geld uit te geven.”

Minder afleiding

“Ik weet niet of dit volgende punt voor iedereen opgaat maar voor mij zeker; ik werkte een stuk efficiënter omdat je minder snel afgeleid wordt door gesprekken met collega’s op de werkvloer. Wat ongezellig soms, maar focus vasthouden gaat veel beter! Tot slot ben ik ervan overtuigd dat het gezond is af en toe helemaal uit te tunen uit je ‘bubbel’. Door naar het buitenland te gaan kom je in een nieuwe omgeving en kom je sneller tot nieuwe inzichten.”

Waarom heb je ervoor gekozen om terug te gaan naar Nederland?

“Toen ik eind februari op Bali aankwam, werd net bekend dat het Coronavirus ook Nederland had getroffen. De situatie bleek nog niet zo ernstig, na een maand was dit totaal omgeslagen. Eerst leek Bali nog weinig last te hebben, maar van de één op de andere dag liep de spanning hoog op en stroomde het eiland langzaam leeg. Dit zag je terug in cafés, winkels en zelfs het strand. Omdat ik niet de kans wilde lopen vast te zitten op Bali heb ik besloten diezelfde dag een ticket te boeken terug naar Amsterdam. Dubbel natuurlijk, maar ik voelde direct sterk dat dit de juiste beslissing was. Momenteel werk ik als Remote Recruiter vanuit huis zoals de meeste mensen. Nu werken dus ook al mijn collega’s van Vye Professionals volledig remote!”

Mariëtte is aan het mediteren, Canggu Bali
Time for meditation

Welk advies heb jij voor Recruiters die Remote willen werken?

“Als je nog niet remote werkt en je eraan denkt om deze stap te zetten vanuit loondienst, ga het gesprek aan! Het helpt natuurlijk als je jezelf al binnen het bedrijf bewezen hebt, er voldoende vertrouwen is en er ook vanuit het bedrijf voldoende lef is om dit uit te proberen. Ik had het geluk dat de Managing Director binnen Vye Professionals een mindset la 2020 heeft en dit ook zag zitten. Hiernaast helpt het dat ik bij een klein bedrijf werk met korte lijnen, en er mogelijkheden ideeën zelf te pitchen.

Hoewel de huidige Corona crisis erg onzeker is in vele opzichten, brengt het tegelijkertijd voor mensen die remote (willen gaan) werken een groot voordeel met zich mee, want bijna de hele wereld werkt nu remote! Mensen worden creatiever en bedrijven ervaren hoe remote werken in de meeste gevallen prima werkt, waardoor er meer vertrouwen ontstaat. De eerste stappen zijn dus eigenlijk al gezet. Uit je comfortzone treden is oprecht het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven!”

Volg of connect Mariëtte op social!

Deel dit bericht