Remote Recruiter: Gastblog Bianca Perfors

Een Fries in Utrecht. Dat is Bianca Perfors. Een recruitment vakidioot die zich niet kan voorstellen dat ze als werk ooit nog eens iets anders zal doen. Met 19 jaar ervaring als recruiter en ondernemer zet ze nu haar kennis en ervaring in om andere recruiters te helpen om de beste in hun branche te worden. In deze blog deelt ze haar visie op remote werken binnen recruitment en vertelt ze over haar plannen met Recruiters Omgekeerd.

“Gelijk maar even verwachtingen managen: ik spreek geen woord “Frysk” of “Utregs” maar het verstaan gaat me prima af. Ik ben 46 jaar geleden geboren in Harlingen, opgegroeid in Franeker en voor studie naar Utrecht verhuisd. Op een paar uitstapjes naar andere steden na, woon ik hier al weer 26 jaar met veel plezier.”

Tip: Coworking tijdens en na de corona crisis

“Ik werk op dit moment vooral vanuit huis in Utrecht. Voor de coronamaatregelen werkte ik ook vanuit coworking spaces. In Utrecht had ik er al een aantal uitgeprobeerd en deze manier van werken beviel me goed. De coronamaatregelen hebben mij wel een mooie coworking relatie met een goede vriendin opgeleverd. Zo werken we elke week een dag samen en zit ik dus regelmatig bij haar aan de keukentafel in Voorburg.

Tip voor iedereen die remote werkt: ga een dag samenwerken met andere ondernemers. Ook als ze niet uit jouw branche of vakgebied komen. Je leert er veel van en je inspireert elkaar!”

Welke gadgets niet mogen ontbreken tijdens het remote recruiten? Je leest het hier!

Nieuwe remote samenwerking

“Afgelopen maanden stonden bij mij in het teken van bouwen aan Recruiters Omgekeerd en Personamaken.nl. Recruiters Omgekeerd is mijn nieuwe bedrijf gericht op trainingen en coaching voor recruiters. Kenmerkend voor mijn trainingen is dat ik het combineer met een praktijkopdracht. Je leert dus gelijk de theorie toe te passen.

Binnenkort bied ik trainingen aan op het gebied van sourcing, referral recruitment en een candidate persona maken. Dit laatste thema pak ik samen met Robert Buning op. Naast het trainen van recruiters bieden wij ook als dienst aan om voor bedrijven een persona van hun doelgroep te maken. Alweer zo’n mooie samenwerking die remote tijdens de coronacrisis is ontstaan. Dinsdag 30 juni gaan we live met de site!”

Remote Recruiten meeting
Meeting candidate persona

Remote of niet, recruitment zou altijd moeten starten met een vacature intake en candidate persona

“Net als iedereen zie ik dat het remote recruiten in de afgelopen maanden in een vogelvlucht is toegenomen. Verder heb ik de afgelopen jaren een splitsing zien ontstaan tussen recruitment en sourcing. Niet iedere recruiter is een sourcer en niet iedere sourcer een recruiter. Wel heeft iedere recruiter sourcing nodig. Je pijplijn moet tenslotte gevuld worden. Daarom heb ik een training gemaakt die recruiters helpt om het sourcen te gaan toepassen in je dagelijkse werk.

Daarnaast zie ik dat het onderwerp employer branding aan terrein wint. Ook zo’n mooi thema om mee bezig te zijn! Recruitment is voor een groot deel marketing. Zonder recruitment marketing geen kandidaten. En ik hoop dat we in de toekomst meer bezig gaan met een goede vacature intake. Dit thema lijkt nu nogal onderbelicht te zijn. Terwijl je recruitmentproces toch echt start met een stevige vacature intake en als je het combineert met een candidate persona kan je basis niet meer stuk.”

Online training en coaching als gevolg van de coronacrisis

“De corona crisis heeft er in ieder geval toe geleid dat ik ook een online versie van mijn trainingen ben gaan ontwikkelen. Uit mijn marktonderzoek onder recruiters is gebleken dat daar vraag naar is. En dat juich ik toe! Nieuwsgierig naar wat ik nog meer uit het marktonderzoek onder recruiters haalde? Je kunt het hier terug lezen.”

Remote Recruiter Bianca Recruitersomgekeerd
Bianca Recruiters Omgekeerd

9 tot 5 kan echt niet meer

“Ik geloof in vrijheid en ik vind dat terug in het remote werken. Als je ruimte krijgt en geeft ontstaat er groei. Verder vind ik dat bij remote werken ook het zelf indelen van je dag hoort. Soms is het gewoon heerlijk om de ochtend te gebruiken voor een rondje hardlopen en ‘s avonds nog even de laptop open te doen en in rust te werken. Zo had ik vanmiddag een super leuke offline meetup met Remote Recruiters en schrijf ik deze blog in de avonduren.

En laten we nou eerlijk zijn; als recruiter stopt je werk toch nooit? Als je ’s avonds kan bellen met een kandidaat die je al weken in het vizier hebt, dan doe je dat met veel plezier. Wat dat betreft heb ik juist een tip voor de werkgevers: geef je recruiter ruimte en vrijheid, stuur op de output en niet op aanwezigheid. Daar wordt iedereen beter van.”

Remote Recruiten werkplek
Remote werkplek

Toe aan vakantie maar je werk laat het niet toe?

“Denk in oplossingen. Wees creatief en maak duidelijke afspraken met jezelf. Dan zijn er wat mij betreft legio mogelijkheden voor het remote werken en vakantie vieren. Zo heb ik wel eens een week vakantie op Kreta gecombineerd met werk. Ik wilde op vakantie maar had werkverplichtingen die ik niet kon overdragen. Dus zat ik ’s ochtends bij het zwembad of op het balkon te werken. En na de lunch had ik de rest van de dag vrij. Toen ik thuis kwam had ik niet het gevoel aan het werk te zijn geweest, maar gewoon een hele week op vakantie te zijn geweest. Verandering van omgeving doet veel!”

In de toekomst online trainingen vanaf de Galapagos of een berg in Nepal

“Verder zijn er genoeg plekken waar ik nog wel eens remote wil werken. Bijvoorbeeld vanuit een camper rondreizend door Australie. Bijvoorbeeld op een berg in Nepal (zonder wifi wordt dat wel een uitdaging ????) of tijdens een wandelreis door Patagonië. Met de auto toerend door Zuid Europa, of vanaf Bali met uitzicht op de Mount Agung. Of vanaf de Galapagos eilanden zodat ik tussen het werken door de onderwaterwereld kan verkennen.

Stel je toch eens voor dat ik vanaf één van deze plekken een online training aan recruiters geef, dat zou leuk zijn!

Als er iemand nog een leuke suggestie heeft voor een mooie remote werkplek (ook in Nederland!), houd ik mij aanbevolen! Verder nodig ik graag iedereen uit om de company page van Recruiters Omgekeerd te volgen. En als ik je ergens bij kan helpen, laat het me weten, dat doe ik graag. Ik hou nou eenmaal van praten met recruitment vakgenoten ????”

Deel dit bericht