Gastblog: Parttime digital nomad Suzanne van Duijn

De ideale dagplanning en meer tips om remote te werken met focus

Hoe deel je je werkdag in op reis? Hoeveel dagen en uren werk je per week? En hoe blijf je productief als het strand nooit ver weg is? Parttime digital nomad Suzanne van Duijn geeft tips.

Na ruim vier jaar locatie-onafhankelijk ondernemen, en een boek over werken en reizen te hebben geschreven, kan ik wel zeggen dat ik weet hoe je zo productief mogelijk werkt vanuit het buitenland. In deze blog deel ik mijn ideale dagplanning en meer tips om zo productief mogelijk remote te werken.

Themadagen

Mijn ideale dagplanning begint bij een goede weekplanning. Omdat ik meerdere dingen doe, werk ik met themadagen. Dit betekent dat ik op maandag bijvoorbeeld aan mijn blog werk, op dinsdag en donderdag samenwerk met mijn compagnion Chantal aan ons bedrijf Snappr, en op woensdag aan mijn business werk. Dat is de tijd voor verbeteringen doorvoeren, funnels optimaliseren en nieuwe coachingklanten aantrekken. Op vrijdag maak ik tijd voor mijn coachingklanten en rond ik dingen af waar ik nog niet aan toe kwam.

Ik raad iedereen aan om zijn of haar werk zo in te richten, zeker als je verschillende soorten werkzaamheden hebt. Houd het een beetje gescheiden, anders ben je continu dingen tegelijk aan het doen en word je gek van de verschillende mailboxen die overstromen. Bovendien werk je sneller als je taken kan bulken. 

Lees hier hoe Jimmy zijn werkdag op Bali indeelde.

Suzanne aan het werk
Suzanne aan het werk

Prioriteiten

Op elke dag zelf begin ik vaak met de belangrijkste taak: het maken van een to-do-list. Ik start altijd met de taak met de hoogste prioriteit. Wat moet echt af vandaag? Ik weet goed hoelang ik met dingen bezig ben, waardoor ik een reele planning kan maken. Deze planning krijg ik altijd precies af. Lang leve Parkinson’s Law! Wie zijn of haar to-do-list te kort maakt, gaat er langer over doen. Teveel op je to-do-list zetten is niet reeel en zorgt bij mij alleen maar voor het gevoel dat ik nooit genoeg gedaan heb. Wees dus realistisch!

Wat werkt voor jou?

Kijk ook goed naar je energieniveau. Ben jij bijvoorbeeld iemand die rustig wil opstarten? Plan dan niet meteen een vergadering of videocall in. Geeft dat je juist energie? Dan is het handig om met dergelijke afspraken je dag te beginnen. 

Uiteraard speelt ook tijdsverschil een rol in je dagplanning. Heb je veel contactmomenten? Dan moet je wachten tot je klanten (of je collega’s) wakker zijn. Misschien kan je in de ochtend dan andere werkzaamheden doen, of juist gaan surfen. Ik werk zelf graag ‘s morgens goed door, zodat ik begin van de middag klaar ben. Maar als je juist een avondpersoon bent, kan je dag omdraaien je meer productief maken.

Selfie met boeklancering
Boeklancering Work Hard, Travel Harder

Motivatie

‘Vind je het niet lastig om te moeten werken op vakantie?’ Dat vragen vrienden mij wel eens. En hoewel ik mijn werktrips niet zie als vakanties, snap ik wat ze bedoelen. Het is soms inderdaad verleidelijk om de hele dag aan het zwembad te blijven liggen. Ik geniet doorgaans liever van de zon dan dat ik binnen zit. Toch lukt het me meestal om al mijn werk af te krijgen, ook in het zuiverste paradijs.

De truc is om ten eerste heel leuk werk te hebben, en ten tweede je te beseffen dat je zonder dat werk dit niet kon doen. Als ik niet werk, komt er ook niet veel geld binnen en krijg ik ontevreden klanten. Ik weet dus waar ik het voor doe!

Mijn beste tips:

  • Werk met themadagen
  • Maak een (reele) to-do-list
  • Begin met het belangrijkste
  • Werk als je het meest productief bent
  • Stel een deadline: weet wanneer je ‘klaar’ bent
  • Houd rekening met tijdsverschil
  • Weet waar je het voor doet: wees dankbaar voor je remote werk

Suzanne van Duijn (1988) is sinds 2016 locatie-onafhankelijk ondernemer. Ze reist gemiddeld vier maanden per jaar. Suzanne is oprichter van de blog VrijeMeid.nl, mede-eigenaar van Snappr en auteur van het boek Work Hard Travel Harder. Sinds kort is Suzanne ook in te huren als vrijheidsmentor.

 

Deel dit bericht