Dit keer een wat ander type blog dan de ellenlange teksten die jullie van me gewend zijn. Over een onderwerp dat in recruitmentland wel vaker de revue passeert, maar waar eigenlijk nooit echt iets mee gedaan wordt: werknemers die vanwege hun leidinggevende op zoek zijn naar ander werk.
Vertrek om leidinggevende
Op LinkedIn werd het topic afgelopen week weer eens veelvuldig besproken. Dit keer naar aanleiding van het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek onder bijna 5.000 hogeropgeleiden. Hieruit bleek dat meer dan een kwart van de hoogopgeleiden die actief op zoek zijn naar ander werk dat doet vanwege zijn of haar leidinggevende.
Interessante cijfers, maar zoals ik al zei, wij als recruiters doen er zo weinig mee. Zowel met dit gegeven als met die leidinggevenden.
Heel soms hoor je nog weleens iemand zeggen dat recruitment een ‘gezamenlijke verantwoordelijkheid is’. Dat we onze (hiring) managers best wat meer mogen challengen op wat zij zelf bijdragen aan het werven van nieuwe medewerkers. Of ze zichtbaarder genoeg zijn op LinkedIn, of ze voldoende aanwezig zijn op (digitale) netwerkevents en of ze in contact staan met scholen of onderwijsinstellingen.
Ho!
Maar wacht eens ff! Is dat alles wat je van die managers vraagt?! Kom op recruiter, daag jezelf eens uit!
Want als het gezegde people leave bosses not companies ook maar enigszins waar is, dan hebben leidinggevenden volgens mij een veel grotere rol te spelen in recruitment. Hun bijdrage beperkt zich in dat geval niet tot een promotionele inspanning in de vorm van een post op LinkedIn of een bezoek aan een online carrièrebeurs… De bijdrage die zij verdorie moeten leveren zit ‘m in hun eigen manier van leidinggeven. De manier waarop ze hun werk doen! Daarmee kunnen zij zelf – en in hun kielzog hun werkgever – een onderscheidende positie op de arbeidsmarkt innemen.
Dus recruitment-vrienden, waarom zetten we die fijne, sociale, begripvolle, richtinggevende of inspirerende manager (die er genoeg zijn!) dan niet wat vaker in als pullfactor? Op een eerlijke, nuchtere manier. Bijvoorbeeld opgetekend vanuit het perspectief van een of twee collega’s. Zo, misschien? ⇩

Laat me weten wat je er van vindt!
Cheers,
Jurriaan.
Over de auteur. Jurriaan Pennartz is freelance recruiter (remote only) en werft hoger opgeleiden voor mkb-bedrijven en non-profitorganisaties. Daarnaast is hij actief blogger. En klooit ‘ie soms wat aan met Photoshop – zoals je kan zien.