Ondernemerschap en de camino naar Santiago de Compostela

Deze zomer besloot ik spontaan ongetraind 80km van de ruim 800km lange pelgrimstocht vanaf Jean Pied de Port richting Santiago de Compostela te lopen. Ondanks dat ik maar een heel klein deel van de tocht liep, heeft het diepe indruk op me gemaakt. Ik zag veel overeenkomsten met het ondernemerschap. Wellicht motiveert deze blog je om de weg van Santiago de Compostela óf de weg van het ondernemerschap te bewandelen.

Aan het einde zal je het weten

Ik begin gelijk met mijn favoriet. Wat tijdens de camino voor mij met stip op één staat als vaakst uitgesproken door de pelgrims: The camino provides. De letterlijke vertaling hiervan is: De weg voorziet. Als je aan de ervaren pelgrims onderweg vraagt wat dit betekent krijg je steevast als antwoord: You will know at the end. Zie je de eerste overeenkomst? Ondernemerschap is niet altijd planbaar en voorspelbaar en betekent voor iedereen iets anders. Tijdens de ondernemersreis neem je risico’s, leer je, stuur je bij en aan het einde zal je het weten. De reis is voor iedereen uniek en het ontvouwt zich stap voor stap.

Spring in het diepe-type

Zowel over deze reis, over het ondernemerschap en over remote werken hoor ik van velen; staat al jaren op mijn wenslijst. Mijn antwoord is altijd hetzelfde; gewoon beginnen. Als spring in het diepe-type maak ik vaak snel beslissingen. Soms is dit handig, maar de camino is niet ongetraind uit te lopen en een bedrijf is niet in één dag succesvol. Ondernemen in de dikke van Dale is omschreven als; beginnen te doen; = uitvoeren; actie ondernemen. Enige voorbereiding is natuurlijk handig, maar is dat niet eigenlijk al het begin van je ondernemersreis? Het is helemaal oké om ergens aan te beginnen en onderweg je route te veranderen. Mij heeft het geholpen om de juiste mensen om me heen te verzamelen voor een veilige omgeving, waarin ik kan leren en om hulp kan vragen.

Staat al jaren op mijn wenslijst

‘Staat al jaren op mijn wenslijst’ komt vaak niet tot actie met als reden dat er te groot wordt gedacht. 800km begint met een eerste voetstap. Alle succesvolle, grote ondernemingen zijn ooit ergens begonnen. We kennen allemaal de schuur- en zolderverhalen (al vergeten we die snel door Instagram, waar iedereen instant succesvol lijkt te zijn). De herbergen tijdens de camino zijn basic, op dat moment heb je niet meer nodig dan een douche, een warme maaltijd en een bed om in te slapen. Het gaat ten slotte om de wandeltocht en de ontmoetingen. Je onderneming hoeft niet vanaf dag één op alle onderdelen een perfect, groot en schitterend succes te zijn. Om het tot een succes te maken is die eerste stap nodig en is het belangrijk dat je gelooft in de magie van jouw eigen concept. Lijk je de verkeerde kant op te lopen? Creëer dan een nieuwe route.

Niet iedereen loopt dezelfde route en dat is oké

Iedereen loopt zijn/haar eigen route op een eigen manier. 800km in 8 weken of in 25 dagen. Vertrekken om 05.00 uur of in de avonden gezelligheid opzoeken. Je kan je laten inspireren door de manieren van anderen. Er is niemand die zijn adviezen aan jou zal opdringen. Er zijn vele wegen die naar Santiago de Compostela of een succesvolle onderneming leiden. Ieder mens is uniek, iedere onderneming is uniek. Creëer een route die bij jou past. Er zijn veel boeken, blogs en cursussen geschreven met bekende goedbedoelde adviezen voor ondernemers. Vroege vogel of pieken in de avond. Meditaties, affirmaties, koud douchen, je bed opmaken. Sporten voor, tijdens of na je werkdag. Zichtbaar op socials of niet. 4 uur per week of 10 uur per dag werken. Op kantoor of met laptop vanaf het strand. Jij kiest wat voor jou werkt. Jij – beslist – zelf.

Je ontmoet mensen met een reden

De pelgrims geloven niet in toevallige ontmoetingen, je ontmoet iedereen met een reden. De ontmoetingen met alle verhalen, ervaringen, culturen, talen, glinsterende ogen van gedeeld geluk of verdriet, groot of klein, hebben invloed op je beleving en hoe je je reis ervaart en voortzet. Veelal wordt een ontmoeting ervaren als een wederzijdse bron van inspiratie. De pelgrims lopen vaak alleen, maar eten en slapen regelmatig op dezelfde plekken en komen elkaar daardoor meermaals tegen. Zij noemen elkaar in zo’n geval een camino-family. Ook in je ondernemersreis geloof ik in de kracht van een camino-family. Ieder zelfstandig een eigen ondernemersreis en de belevenissen en leermomenten delen met mede ondernemers. Elkaar op die manier helpen en inspireren en soms een deel met elkaar bewandelen door middel van samenwerkingen. Dit maakt de reis zoveel mooier!

Een deel van de Remote Recruiters, inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van 30 ondernemende recruiters.

Als je de eerste stap niet zet ga je het niet ervaren

Voor de camino ga ik trainen, zodat ik die weg een volgende keer beter voorbereid en verder kan bewandelen. Belevingen als de camino van Santiago de Compostela, maar ook andere reizen die ik met bijzondere mensen heb gemaakt zoals de Nomad Cruises en Burning Man inspireren me enorm, ook zakelijk. Graag breid ik mijn wenslijst uit met meer van dit soort bijzondere ervaringen om zowel persoonlijk als ook zakelijk te groeien. Heb jij tips voor andere bijzonder inspirerende belevingen die ik echt niet mag missen en wil je die met me delen? Ook kom ik graag met je in contact indien je erover denkt voor jezelf te beginnen (het staat al jaren op je wenslijstje) of als je ondernemer bent en zo’n camino-family (collegiaal netwerk binnen jouw professie) je ook aanspreekt.

Cheers!

Renée Schieving
Remote Recruiters
+31628774208
contact@remoterecruiters.nl

Mijn werk is de reden (niet de beperking) dat ik kan doen wat ik graag doe
Deel dit bericht