Remote Recruiter: Gastblog Annelies Brouwer

Annelies is sinds 2017 werkzaam als Remote Recruiter. Hoewel het niet haar bedoeling was om op deze manier te gaan werken, pakte het verassend goed uit. Het grootste gedeelte van het jaar woont ze in Culemborg, samen met haar Ardy en bonuszoon Max. In de wintermaanden werkt ze vanuit Spanje waar ze op dit moment ook verblijft en deze blog heeft geschreven.

Ze vertelt in deze blog hoe een kaartje haar heeft geholpen om een belangrijke keuze te maken. Daarnaast heeft ze een duidelijke visie op het Remote Recruiten.

Vanaf welke locatie ben jij op dit moment werkzaam?

Op dit moment werk in Moraira, Spanje, waar wij een vakantiehuis hebben en in de winter vaak te vinden zijn. En nou ja ‘werk’, door de coronacrisis zijn veel vacatures on hold gezet of zelfs teruggetrokken. Momenteel zie ik het even als een break na een heel druk en succesvol jaar. Door de lockdown in Spanje, kan ik niet naar huis vliegen. Als zelfstandig ondernemer is het niet altijd makkelijk om vakantie te nemen. Ik probeer dus het positieve maar even uit deze situatie te halen ;).

Wat is voor jou de reden geweest om op deze manier te gaan werken?

Ik ben altijd werkzaam geweest in de arbeidsbemiddeling (Dactylo, Randstad en Werkzaak). Eind 2016 kreeg ik een paar signalen van mogelijke opdrachten die ik had kunnen uitvoeren als zelfstandige. Dat vertelde ik tegen mijn man. ’s Middags lag er een kaart op tafel met de tekst “volg je hart, want dat klopt’. Ik vond mijn werk leuk, maar na 7 jaar was het tijd voor wat anders. Binnen een paar dagen heb ik toen besloten bewust maar niet heel doelgericht mijn baan als Accountmanager per 1 januari op te zeggen.

Ik vond het spannend maar vooral bevrijdend; een nieuw avontuur met als bestemming; vrijheid, mogelijkheid om te reizen en kijken wat er op mijn pad zou komen. Meteen de eerste werkdag in januari werd ik al gebeld met aanbiedingen voor werk en opdrachten. Die liet ik aan me voorbij gaan. Ik had toen niet specifiek de wens om als Remote Recruiter mijn geld te verdienen, en ik wilde niet meteen weer ergens instappen. Juist om de ruimte te houden om al die mogelijkheden te zien die er op mijn pad zouden komen. In februari en maart van dat jaar ben ik gaan reizen door Filipijnen, Cambodja en Thailand. Bij terugkomst ben ik gestart met de eerste opdrachten. In juni werd dat uitgebreid met een samenwerking in met name ICT vacatures (sales, support en systeembeer).

In 2019 is er een samenwerking bij gekomen, waarin we HR Professionals bemiddelen. Deze twee opdrachten hebben mijn focus en prioriteit en in totaal werk ik voor ongeveer 4-5 opdrachtgevers, wat ook meteen het maximale is. Het laatste jaar heb ik veel moeten ‘nee verkopen’ omdat ik mij wilde focussen op deze belangrijkste opdrachtgevers. Elke maand denk ik: zolang ik 3 maanden vooruit kan kijken met mijn inkomsten, vind ik dit fijn werken en blijf ik ermee doorgaan. Inmiddels zijn we ruim 3 jaar verder…en alles past perfect in elkaar; zelf bepalen hoe je dingen aanpakt, werken vanuit Spanje, aan de keukentafel of vanuit mijn kantoortje in Nederland, hele leuke samenwerkingen en veel mooie matches.

Kaartje volg je hart want dat klopt
Hét kaartje dat voor Annelies veel heeft betekend

Wat is jouw specialisme?

Ik werk als zelfstandige en ben gespecialiseerd in het online vinden en werven van kandidaten in HR en ICT. Dat doe ik onder de bedrijfsnaam Match!. Door de enorme vraag naar recruitment in de afgelopen jaren en het feit dat een goede match steeds lastiger werd, doe ik veel wervingswerk. Voor met name W&S bureaus. Mijn ‘collega’s’ doen de contacten met werkgevers, maken commerciële afspraken en doen de fysieke (sollicitatie) gesprekken. En ik focus me op het online werven van de juiste kandidaat. Dat is erg arbeidsintensief is en heeft focus nodig. Door deze focus kan ik snel schakelen en nauw contact houden met kandidaten. Dat wordt vaak als zeer prettig ervaren door de kandidaat. Ik zorg dat mijn collega’s 1 tot 5 zorgvuldig geselecteerde kandidaten krijgen. Na een uitvoerig sollicitatiegesprek (met mijn collega) wordt dat voorgelegd aan de werkgever waar wij voor werven.

Essentieel voor een goede match is de informatie ‘achter’ het functieprofiel. Zonder een uitgebreide toelichting op het profiel en goed gevoel bij de organisatie en hun wensen, lukt het mij niet om een match te maken. Vaak ga ik ook mee naar de opdrachtgever om de vacature te bespreken, om aan dit gevoel bij te dragen, zodat ik dat ook kan overbrengen op de kandidaat.

Annelies aan het bellen met kandidaten / klanten
Bellen is altijd op afstand

Wat merk jij van het Coronavirus?

Zoals aangegeven zijn de meeste vacatures waar ik mee bezig was on hold gezet of teruggetrokken. Bedrijven zijn bezig met Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, sluiten kantoren en werken vanuit huis waardoor gesprekken niet kunnen plaatsvinden.

Ons netwerk is warm en groot, dus ik heb alle vertrouwen dat één en ander met een paar maanden weer op gang komt en tot die tijd zie ik het maar als een ‘vakantie’. Dat de huidige crisis grote gevolgen zal hebben realiseer ik mij ook. Er zal een onplezierige tijd aankomen, met veel gevolgen voor iedereen. De wereld is in een paar weken veranderd en zal niet meer hetzelfde worden. Is dat erg? Nee, niet per definitie! Ik geloof dat er veel positieve ontwikkelingen zijn. Thuiswerken en remote werken hebben zich verder ontwikkeld en laten nu absoluut hun toegevoegde waarde zien. Ik geloof dat deze toegevoegde waarde zeker grotendeels behouden zal blijven na de crisis.

Hoe bevalt het Remote Recruiten?

Mijn wijze van werken op dit moment is voor mij ‘best of both worlds’. Ik werk meer uren dan ik in loondienst deed, maar het voelt als hobby. Op vrijdag kan ik denken, wat jammer dat het weekend is, dus dat is een goed teken, denk ik. Daarnaast werk ik hard en efficiënt, ik heb geen onnodige overleggen en kan werken waar en wanneer ik wil. Omdat wij in de winter veel in Spanje zitten en ik van reizen houd, is dit de ideale mix. In 2019 ben ik in India geweest voor een wandeltocht door de Himalaya en een ayurvedische retreat in Rishikesh. Tijdens deze reis heb ik ook nog een Data Scientist geplaatst. Overal doe ik hetzelfde werk, maar niemand merkt dat je in India, Filipijnen of Spanje zit.

Vaak wordt gevraagd of ik collega’s mis. Ik noem de partners met wie ik samenwerk ‘mijn collega’s’. We hebben elkaar nodig en maken elkaar sterker, we hebben lol en kennen elkaar goed. We spreken elkaar bijna dagelijks, en eigenlijk is er een echte ‘(werk)vriendschap’ ontstaan.

Annelies werkt vanuit haar villa in Spanje
Werken vanuit Spanje

Welke visie heb jij op het Remote Recruiten?

Remote werken kan heel efficiënt zijn (zowel qua tijd als geld) voor een gedeelte van het werkproces in recruitment. Natuurlijk zal een deel van het proces op kantoor moeten plaatsvinden of met persoonlijk contact. Maar een deel kan ook heel goed remote uitgevoerd worden. Sterker nog, ik denk dat remote werken in sommige processen veel efficiënter is. Een deel van het proces wat veel focus vergt, zoals werving, searching, talentpool opbouwen, maar ook content maken en arbeidsmarktcommunicatie is juist uiterst geschikt om uit te besteden en/of (deels) remote uitgevoerd te worden.
De focus die bijvoorbeeld een searcher moet hebben, is in een bedrijfssetting/reguliere werkomgeving denk ik erg moeilijk te behouden. Hierbij denk ik wel dat dit makkelijker is als iemand zelfstandig werkt. Vaak word je dan betaald voor het werk wat je levert. Lever je niks dan krijg je niks betaald en in loondienst moet dit model wellicht nog verder groeien. Ik durf ook wel te zeggen dat remote werken in veel situaties efficiënter is.

Lees hier het verhaal van Mariëtte, die vanuit loondienst Remote Recruiter is

Heb jij tips voor Recruiters die ook Remote willen gaan werken?

Op dit moment vind ik dit, door de coronacrisis, een lastige vraag. Wat bovenwater staat is: laat je niet leiden door angst, niet in goede tijden als ook niet in slechte tijden. Angst is in alle tijden de slechtste raadgever. Helaas zullen velen van ons de gedupeerd worden door deze crisis, wat niet altijd makkelijk zal zijn, maar juist nu biedt het ook zeker nieuwe kansen.

Wat mij geholpen heeft is dat ik een doener ben en geloof dat dingen op mijn pad komen zolang je maar vooruit gaat en actie onderneemt. Denk niet dat remote of zelfstandig werken relaxt is. Zonder input, geen output! Maar met ruimte geven, gewoon doen en hard werken kun je veel bereiken ook ten tijden van crisis. En volhouden, het zijn cliche’s, maar ga niet bij de pakken neer zitten (langer dan een paar dagen ;). Sta op, wees positief en ga weer DOEN!

Deel dit bericht