Met mijn kantoor had ik een gouden kooi gecreëerd – Sander Veldman

Het gehele interview liever in podcast beluisteren? Klik dan hier.

Mijn hele bedrijf draait om uit die gouden kooi te stappen en eigenlijk had ik mijn eigen gouden kooi gecreëerd.

Sinds 2019 heb ik de stap gemaakt om als interimmer een klus aan te nemen waarbij ik al veel remote mocht doen. Dat is iets wat mij veel vrijheid geeft. Toen kwam covid en werd alles remote, maar voelde niet alles vrij.

Na een tijdje wist ik dat ik eigenlijk een bedrijf wilde bouwen.

Een bedrijf bouwen is wel echt iets anders dan interimmen. Het eerste wat ik daarover las is dat als je uurtje factuurtje werkt, je mensen moet hebben die die uurtjes draaien. Je hebt schaalbaar werk en niet schaalbaar werk. Dat is eigenlijk ook waar de moeilijkheidsgraad in zit. Niet schaalbaar werk, zoals uurtje factuurtje, daar is altijd wel werk in. Je kan je altijd uurtje factuurtje verhuren.

Wat wel schaalbaar is, is vaak ingewikkelder om neer te zetten en een hele mooie uitdaging. Daar wilde ik iets mee doen. Die wereld is niet linear. Als je bij uurtje factuurtje een uur opschaalt, krijg je dat uur evenredig extra betaald. Bij een schaalbaar concept verdient 90% bijna niks en 10% heeft de hele markt of alles. Dus de eerste stap daarin is; zoek je niche. Als er nog geen markt voor is, of een hele kleine markt, dan is er kans dat er nog iets mee te doen is. Dat vond ik zelf bij arbeidsmarktcommunicatie, een cultuurfit maken. Zo kwam ik op het concept Start With You.

Voor mij is remote werk dat ik zelf kan bepalen waar ik ben en wat ik doe.

Voor mij persoonlijk heb ik gemerkt dat familie heel hoog staat, ik wil dus graag bij mijn kinderen en vrouw zijn. Dat zijn voor mij dé belangrijkste dingen in het leven. Werk moet daarnaast een purpose hebben, een vervulling in het leven en moet zich schikken naar mijn familie. Maar toch heb ik als startup gekozen voor een vaste plek, een kantoor. Dat is een beetje omdat ik geloof in dat je altijd iets moet proberen en dat je dan zelf moet uitvinden of iets wel of niet werkt voor je.

Mijn droom was vijf jaar geleden, toen ik bij de ABN AMRO werkte als kredietadviseur en heel ongelukkig was, dat er een dag zou komen dat ik in dat grote gebouw zelf een kantoor huur en daarmee succesvol ben. Dat moment was dit jaar maart. Waar je dan achter komt, is dat het dan pas begint. Andere mensen denken; wow! En jij denkt oh mijn god.

Ik vind ondernemen heel erg leuk omdat je met centen van jezelf risico mag nemen.

Soms staat daar een win tegenover en soms staat daar verlies tegenover. Het voelt als op de beurs, maar dan dichterbij. Als een optie nemen. Het kantoor was voor mij een optie. Het was een investering en daarmee hoopte ik de startup een bepaald aanzien te geven. Niet achterop een industrieterrein, maar ik koos voor de A-locatie, de Oostas van Zwolle. Serious shit. Ik wilde gelijk het eerste jaar vijf mensen laten starten die graag op deze locatie wilden werken.

Achteraf misschien iets te snel, want het is uiteindelijk niet nodig gebleken. En ik ben heel blij dat ik de keuze gemaakt heb. Maar ik ben ook heel blij dat ik nu de keuze maak om per maart volgend jaar weer te stoppen met mijn kantoor. Een van de redenen hiervan is de oprichter van het bedrijf Remote. Die heeft een miljardenbedrijf opgezet vanuit zijn rijtjeshuis in Amsterdam en alle medewerkers werken gewoon thuis. Dat inspireerde me. Op een gegeven moment ging ik naar kantoor en vroeg ik me af waarom ik mezelf daar gevangen zat te houden. Mijn hele bedrijf draait om uit dat gouden kooitje te stappen en eigenlijk had ik mijn eigen gouden kooitje gecreëerd. Wat ik belangrijk vind is dat ik dat zelf heb ervaren en deze ervaring dus weer mee kan nemen.

Een tiny house, midden in de bergen op een niet toeristische plek.

Voor corona wilde ik altijd al een keer met de auto op reis. Met alles wat er gespeeld heeft afgelopen jaar had ik een moment voor mezelf nodig. Ik ben altijd heel geïnspireerd door masculine gedrag. Je gaat zelf het woud in, de jungle in en je komt met een berenhuid om je nek terug. Zo zag ik het voor me. Zo was het niet, maar dat was wel mijn droomwereld. Die beer zat in mijn hoofd, dus ik wilde naar de bergen. Een tiny house, midden in de bergen op een niet toeristische plek. Ik ben met al mijn spullen daar naartoe gereden, ik had zelfs mijn eigen koffiezet apparaat mee. Mijn intentie was om mezelf tegen te komen, dat is gelukt.

Maar ook de ruimte krijgen en voelen om die gedachtes op te schrijven. De meest gekke dingen zijn voorbij gekomen. Ik ben mezelf ook tegenkomen, bijvoorbeeld alleen in de nacht wanneer het aardedonker was. Of ga maar eens wandelen in de bergen en je bereik valt weg. In deze wereld waar iedereen altijd bereikbaar is, vond ik dat best een ding. Deze reis leerde me dat wanneer ik iets nieuws ga doen, ik vanaf nu ook de terugreis maak. Ik maak vaak alleen maar de heenreis, ik heb een doel en ik ga ernaartoe. Ik ga gas geven en vervolgens ben ik daar en dan is het klaar. Nee, je moet nog teruglopen. Evalueren, wat ga je ermee doen? Die ruimte wil ik meer gaan gebruiken, daar wil ik iets mee.

Wil jij meer weten over Sander zijn afgelopen jaar en of hij vaker alleen de bergen in zal trekken?

Het volledige interview is hier te luisteren, in de podcast van Remote Business Club.

Voel je je geïnspireerd door dit interview “Met mijn kantoor had ik een gouden kooi gecreëerd” en ben je zelf op zoek naar een remote baan of opdracht?

Klik dan hier om een oproep te plaatsen.

Nieuwsgierig naar dit collegiale netwerk van inspirerende ondernemers?
Kijk dan op onze home pagina voor meer informatie.

Ciao! 

Deel dit bericht