Het roer om; starten als VA

Twee jaar geleden besloten mijn vriend en ik het roer volledig om te gooien. We verkochten ons huis, namen ontslag en vertrokken met onze zeilboot op reis door Europa. Spannend zeker, een open einde? Ook zeker. We hadden geen vast plan, we wilden gaan en ervaren hoe het is. Dus dat is wat we deden.

Begin van mijn carrière als VA

Doordat we ons werk niet ‘mee’ konden nemen op de boot hadden we op dat moment geen inkomen. We hadden wel wat geprobeerd met affiliatie marketing, maar er was nog geen doortastend inkomen. Tot ik in Marokko Renée, de oprichtster van Remote Business Club, ontmoette. Doordat de zeil community heel gemoedelijk is waren we al snel een paar gezellige avondjes verder. Na de paar ontmoetingen vroeg Renée of ik haar bij wat zaken kon ondersteunen. Zo is onze samenwerking geboren.

Vanaf dat moment ging ik aan de slag als Virtual Assistant (VA).

Ik begon met een stukje contentcreatie. Dit breidde langzaam uit naar meer taken. Ik begeleid de experts voor de kennissessies, ben aanwezig bij meetings en ik organiseer live-events voor de members.

Het leuke aan de Remote Business Club is dat het een hele open, veelzijdige groep is. Zonder dat de meeste members mij ook maar één keer gezien hadden – omdat ik vanuit mijn boot in Europa werkte – voelde ik me gelijk onderdeel van de club.

Afwisseling, veelzijdig, flexibel

Door het netwerk van Remote Business Club heb ik meer opdrachtgevers gekregen. Ondertussen doe ik verschillende soorten werkzaamheden, maar net waar de opdrachtgever behoefte aan heeft in ondersteuning. Dit vind ik dan ook het leuke aan het werken als VA. De werkzaamheden kunnen enorm uiteenlopen. Van Social media tot data verwerken en van podcasts bewerken tot relatiegeschenken regelen.

En dit alles kan remote. Inmiddels leef ik niet meer op onze zeilboot maar reizen we regelmatig met ons omgebouwde busje of zoeken we vrienden op ergens op de wereld. Het grappige is dat buitenstaanders vaak aan mij vragen, als we bijvoorbeeld 3 weken naar Vietnam gaan; neem je dan vakantie op? Eh nee dat doe ik niet, ik kan mijn werk perfect combineren met het reizen! Het werk als VA is ontzettend flexibel, zolang je de taken maar uitvoert.

Perfecte VA

Daarbij zal ik nooit zeggen dat ik een ‘perfecte’ VA ben. Ik heb kennis van social media, weet wel wat van taal en kan wel creatief zijn. Echter heb ik geen opleiding hierin gehad en doe ik veel vanuit mijn eigen verstand. Vanuit mijn vroegere werkervaring heb ik een sterk verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld en dit helpt mij in mijn huidige werk.

Ik wil het graag goed doen en ook al is mijn werk niet altijd ‘perfect,’ ik voel me zeer verantwoordelijk om goed werk af te leveren. Hierdoor kan ik goed met feedback om gaan en onderneem ik hierop meteen actie. Ik denk dat hier mijn kracht ligt als VA.

Mijn opdrachtgevers kunnen ervan op aan dat ik: ten eerste mijn taken uitvoer, ten tweede mijn beste beentje voor zet en ten derde dat ze bij mij terecht kunnen met feedback waar ik ook daadwerkelijk mee aan de slag ga. Ik ben open en goed benaderbaar en in mijn ogen is dat een van de beste eigenschappen die je kunt hebben als VA. Ondanks dat er vele male betere assistentes zijn die veel meer kennis en ervaring hebben in het werk wat ik doe, weet ik dat ik een waardevolle bijdrage lever aan mijn opdrachtgevers.

Vrijheid

Het werk als VA heeft mijn vrijheid alleen maar laten groeien. Dit betekent niet dat ik niet wil werken. Ik ben, als ik over mezelf mag spreken, best gedisciplineerd. Ik zorg dat ik goed bereikbaar ben, flexibel in te plannen ben voor overleggen met opdrachtgevers en zorg dat ik mijn taken af heb. Door dit te leveren ontvang ik ook de ruimte om de vrijheid en flexibiliteit te hebben.

Het is daarbij zeker een voordeel om bij een netwerk als Remote Business Club te zitten waarbij alleen gelijkgestemden zijn. Of je nu werkt vanuit Groningen, Spanje of Brabant, we weten elkaar te vinden. Dankzij Renée en Remote Business club heb ik nu al vanuit Spanje, Vietnam, Noorwegen, Zwitserland, Italië, Nederland en Marokko kunnen werken.

Vind je het leuk om te linken?

Sandra Nijs

Linkedin

sandra@remotebusinessclub.nl


Nieuwsgierig naar Remote Business Club,
hét collegiale netwerk van inspirerende ondernemers?
Klik hier voor meer informatie.


Deel dit bericht