Digital Nomads en Remote werken zijn termen die de afgelopen jaren steeds bekender en populairder geworden. Sommige bedrijven werken al volledig Remote en doen dat wereldwijd. Digital Nomads en Remote werken, is dat niet hetzelfde? En wordt het binnenkort een eis in de arbeidsvoorwaarden? Lees snel verder!
Wat is Remote werken?
Ver (weg), ver uiteen en afgelegen schrijft Van Dale daarover. Plak daarachter het woord ‘werken’ en je hebt de definitie van wat Remote werken is. Werken op afstand en locatieonafhankelijk werken zijn betekenissen die ook vaak worden genoemd. Uiteindelijk komt het neer op dat er wordt gewerkt buiten het traditionele kantoor. Of je nu thuis aan het werk bent, in je favoriete koffietentje of dat je het werk doet vanuit het buitenland.
Remote werken kan ook prima in Nederland, bijvoorbeeld vanuit huis of je favoriete koffietentje
Remoten werken wint aan populairiteit
Het Nieuwe Werken en telewerken, zeggen die woorden je nog iets? Dit kan gezien worden als de voorloper van het Remote werken, waarbij er vanuit werd gegaan dat als je het werk niet op kantoor verricht, je dan vanuit huis werkt. Hoewel veel bedrijven dit wel faciliteerden, werd er niet optimaal gebruik van gemaakt. Met name omdat de cultuur binnen de organisatie niet mee veranderde en men vast hield aan de 9-5 mentaliteit. Tevens werd het geïmplementeerd in een generatie wat niet is opgegroeid met internet.

Digital Nomads en Remote werkers
In 2015 begon zich een nieuwe vorm van werken én leven te ontwikkelen. Eén waarbij je altijd je gehele kantoor met je mee draagt, terwijl je al reizend te wereld over trekt: De Digital Nomad. Hoewel de foto’s vaak doen vermoeden dat diegene de hele dag op strand ligt, met een kokosnoot en laptop, is de werkelijkheid toch anders. Het is de ultieme vorm van Remote werken, omdat je vanuit elke locatie van de wereld kan werken, als je maar de beschikking hebt over een goede internetverbinding.
Mede door social media (met name Instagram) is deze manier van werken enorm populair geworden. Bali, Thailand en Portugal zijn landen waar grote aantal Digital Nomads werken en waar de voorzieningen van Westerse kwaliteit zijn.
Digital Nomads en Remote werkers worden vaak in adem genoemd, maar er zit zeker wel een een verschil. Iedere Digital Nomad is een Remote werker, maar iedere Remote werker hoeft geen Digital Nomad te zijn. Het werken op afstand kan ook betekenen dat je in Nederland op en andere locatie gaat werken dan je kantoor. Thuis, in het park, in je favoriete koffietentje of in een coworking space. Want ook die zijn er steeds meer in Nederland!
Lees hier de verhalen van Remote Recruiters die vanuit het buitenland hebben gewerkt.
Waar komt die drang naar Remote werken vandaan?
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het een combinatie van factoren is. De belangrijkste zijn de nieuwe generaties die op de arbeidsmarkt zijn gekomen en de ook de technologische ontwikkelingen. De nieuwe generatie wil vertrouwen krijgen, geven en gestuurd worden op output. Werk is niet langer plaats- en tijdsgebonden, maar kan tegenwoordig overal en op elk moment. Door alle technologische ontwikkelingen en tools om op afstand te vergaderen en te werken, is het niet langer nodig om elke dag op kantoor te zitten. Bij de nieuwe generatie is dat besef duidelijk aanwezig.

De toekomst van Remote werken
Aan het begin van 2020 stond het Remote werken nog in de kinderschoenen. Bij sommige bedrijven (met name in de IT), werd echter al vaker getest met het werken op afstand. Bijvoorbeeld omdat het een internationale organisatie is en projecten over meerdere landen worden uitgevoerd, of dat men specifiek op zoek is naar het beste (IT) talent. Dat vind je niet in één specifiek land, maar die zitten wereldwijd verspreid.
Door de komst van COVID-19 heeft plotseling de hele wereld kennisgemaakt met het werken op afstand. Dit is allemaal uit noodzaak gebeurd, maar daardoor is de aandacht voor het Remote werken aanzienlijk gestegen. Men is vertrouwder geraakt met de technologische tools om met elkaar in contact te blijven, zowel zakelijk als privé.
Daarnaast ziet men de mogelijkheden als het gaat om efficiënt werken. Door het kunnen indelen van de eigen dag en ongestoord kunnen werken. Het sturen op output in plaats van het sturen op kantoortijden en werknemers niet langer verplichten om 5 dagen per week om kantoor te zitten. Vergaderingen kunnen prima op afstand én zijn nog vaak korter en meer to the point ook. De vrijdagmiddagborrels ‘smaken’ wel anders digitaal, maar dat is dan ook een prima reden om die dag wel op kantoor te werken.
Remote werken, volgend jaar verkrijgbaar in uw arbeidsvoorwaardenpakket?