Remote werken als Podcast manager!

Anne Claessen is werkzaam als Podcast manager. Nu is dat al een vrij bijzonder en nieuw beroep, maar dat doet ze ook nog eens als Digital Nomad. Op dit moment woont ze in Canggu (Bali). Een andere locatie dan de Zuidas, waar ze na het behalen van 2 Masters op uit dreigde te komen. Anne was laatst gastspreker in de Remote Recruiters meetup en deelt hier haar verhaal.

Zuidas of vrijheid?

“Een paar jaar geleden studeerde ik in Nijmegen en had ik een normaal studentenleventje. Keihard gewerkt en 2 masters gehaald, dat dan weer wel. Mijn droom was om advocaat te worden op de Zuidas. Alles ging volgens plan, na mijn studie kon ik beginnen aan een stage bij een groot kantoor. Maar toen begon ik te twijfelen; is dit wel echt wat ik wil? Wat vind ik nou eigenlijk leuk om te doen? Niet om 80 uur per week op een kantoor te zitten om due diligence te doen voor partners. 

Ik wist niet precies wat ik wel wilde doen, dus ik ben vertrokken op een backpack trip naar Azië en Australië en dan vind ik dat later wel uit. En toen ben ik niet meer teruggegaan naar Nederland! Het is nu dik anderhalf jaar later en ik woon op dit moment op Bali.”

Anne is aan het werk
Anne aan het werk

Podcasting, dat is het!

“Terwijl ik in Australië op een aardbeienboerderij werkte, werden me verschillende dingen duidelijk. Ten eerste dat ik NIET naar huis wilde. Ten tweede dat ik een oplossing moest vinden die iets meer sustainable was dan random baantjes nemen in Australië. En ten slotte dat er nooit een perfect moment is om mijn droom van het hebben van een eigen bedrijf te verwezenlijken, dus dan kan ik dat net zo goed nu doen.

Ik ben gaan uitzoeken hoe ik online kan werken als freelancer, ik had alleen nog geen idee wat ik precies wilde gaan doen. Uiteindelijk heb ik een online cursus gevolgd waarin verschillende werkzaamheden aan bod kwamen die je online kan doen als freelancer. In die cursus leerde ik ook over podcast editing en management. Ik was verkocht!

Thuis in Nederland, in het vliegtuig, in de bus, op het strand… Ik zat altijd met een podcast in mijn oren. Nu had ik een manier ontdekt waarop ik betaald kan worden voor het luisteren naar podcasts! In november 2019 ben ik AC Podcast Services begonnen. 

In de laatste maanden heb ik hard gewerkt om mijn business op te bouwen en veel mooie podcasts te editen. Dat heb ik gedaan vanuit Vietnam, Thailand en Indonesië. En dat bevalt HEEL goed! Ik vind het heerlijk om mijn eigen tijd in te delen, alleen maar zonnig weer te hebben en elke dag naar het strand te kunnen gaan. Helaas is het strand op dit moment dicht door de COVID-19 pandemie, maar verder gaat mijn werk als podcast management gewoon door.”

Hoe gaat het remote werken?

“Remote werken werkt heel goed voor mij! Ik merk dat ik enorm geïnspireerd raak als ik regelmatig mijn locatie kan veranderen. Hiermee bedoel ik niet alleen andere landen of steden te bezoeken, maar ook simpelweg in een ander koffietentje gaan zitten. Mijn hersenen gaan duidelijk ‘aan’ als ik dat doe, wat als gevolg heeft dat ik vaak nieuwe ideeën krijg of een mega productieve dag kan hebben.

Ik ben ontzettend blij dat ik de stap naar remote werken gezet heb. Het leek een mega obstakel, waarvan ik dacht dat het ontzettend lastig was om tussen te komen. Maar achteraf gezien viel het reuze mee! Ik denk dat iedereen die dat wil, remote kan werken. Niet elk beroep, mijn vriendin die verpleegkundige is zal dat toch echt op locatie moeten doen, maar wel elke persoon. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een beroep kan vinden dat remote uitgevoerd kan worden, zoals bijvoorbeeld het perfecte voorbeeld: Remote Recruitment.”

Anne kijkt naar de zonsondergang op Bali
Afsluiting van een werkdag

Recruiten en podcasting?

“Een podcast is een goede content marketing tool, die je absoluut kan gebruiken als (Remote) Recruiter. Net als een blog, is het een manier om je verhaal te vertellen en gevonden te worden door potentiële klanten. Doordat podcast afleveringen vaak tussen de 20 en 60 minuten zijn (en soms zelfs nog langer), kan je er veel informatie in kwijt.

Groot voordeel: al die informatie is heel makkelijk te consumeren door de luisteraar. Een podcast kan je namelijk luisteren terwijl je de badkamer schrobt, een boswandeling maakt, of naar je werk rijdt. Dit is de reden dat steeds meer mensen, steeds meer podcasts luisteren!

Als we dan toch lekker content aan het maken zijn, is een podcast heel makkelijk te hergebruiken op andere kanalen. Van de inhoud van je podcast kan je namelijk een blogpost maken, social media posts, instagram stories, etc. Eén keer een podcast opnemen levert je ontzettend veel content op.

Klik hier voor de link naar de meetup waarin Anne vertelde over Podcasting.

Behalve dat je podcast aflevering verschillende soorten content op kan leveren, wordt je podcast zelf vaak ook op verschillende kanalen gepost. De meeste podcasts staan in ieder geval op Apple Podcasts, Spotify en op de eigen website van de podcaster. Dit zijn al 3 verschillende kanalen waarop de podcast gevonden kan worden.

Mocht je nou denken dat een podcast veel te veel werk is, of dat je helemaal geen idee hebt hoe je dat aan moet pakken… Dat is waar ik jou mee kan helpen! Als podcast manager help ik podcasters met de productie en distributie van hun podcast. Het enige wat je zelf hoeft te doen is de afleveringen opnemen, de rest kan ik voor je doen.”

Wil je meer weten? Neem een kijkje op acpodcastservices.com en stuur Anne een bericht als je geïnteresseerd bent in het starten van je eigen podcast.

Deel dit bericht