Welke Remote Jobs zijn er precies?

Dat recruitment prima is te combineren met een levensstijl op afstand, mag inmiddels duidelijk zijn. Echter zijn er nog veel meer remote jobs. Onze gastblogger Jody vertelt je meer over haar beroep: freelance SEO copywriter

9 september 2019, de dag waarop Sander (mijn vriend) en ik startten met ons digital nomad avontuur. Natuurlijk hebben we dat niet van de ene op de andere dag besloten. We hielden beiden van reizen en zagen kansen om online aan de slag te gaan. Ik vertel je in dit blog wat ik doe, hoe ik aan klanten kom en het (on)gemak dat een remote job met zich meebrengt.

Van ‘vaste baan naar onzeker bestaan’

Je vaste baan opzeggen en het appartement verkopen van je vriend om te gaan rondreizen en werken, is niet niks. Veel mensen verklaarde me (lees: ons) dan ook voor gek. Of ze vonden de keuze erg dapper. Zelf ervaarden we dat niet zo: de economie was goed en we hadden een groot vangnet. Zou het niet lukken? Dan zouden we met een bak vol (levens)ervaring en opgeheven hoofd terugkeren. 

Voordat ik startte met dit avontuur, had ik bijna vijf jaar bij een online marketingbureau als consultant gewerkt. Van concept tot uitvoering van campagne: ik kende de facetten van het vak. Ook gaf ik training in verschillende onderdelen op het gebied van online marketing, waaronder SEO (Search Engine Optimization). Een onderdeel hiervan is het creëren van SEO-vriendelijke content. Oftewel: weten waar de bezoeker op zoekt en vervolgens (op basis van het zoekgedrag) relevante informatie voorschotelen. Strategie en advies voerde ik hierop uit, maar miste het schrijven van de teksten. Copywriters waar we het werk aan uitbesteedden hadden niet allemaal het SEO-gedeelte in de vingers, waardoor ik een kans zag. Het schrijven van teksten in combinatie met mijn specialisme op het gebied van online marketing.

Remote werken als koppel, hét kan!

Mijn eerste klanten als freelancer

Willen bedrijven wel werken met freelancers op afstand? Hoe kom ik überhaupt aan nieuwe klanten? Dit flitste constant door mijn hoofd terwijl ik me aan het voorbereiden was op deze nieuwe levensstijl. Want hoe je het ook went of keert, zonder klanten is het verdomd lastig om aan de bak te gaan. 

Nadat we de knoop hadden doorgehakt om een nieuwe invulling te geven aan onze werk/leefsituatie, deelde ik al ruim een half jaar van tevoren mijn plannen met mijn toenmalige werkgever. Hij reageerde gelukkig erg positief en adviseerde me m’n hart te volgen. Tevens wilde hij graag op freelance-basis blijven samenwerken en had ik mijn eerste klant binnengehaald. 

Gedurende mijn voorbereidingen polste ik bij verschillende bedrijven hoe zij tegen eventuele samenwerkingen aankeken. Ik richtte me specifiek op (online) marketingbureaus, omdat ik vanuit mijn eigen situatie zag hoeveel vraag er naar (SEO) copywriters was. Vanuit mijn eigen netwerk benaderde ik een aantal persoonlijke contacten en het bevestigde mijn vermoeden: er was voldoende vraag vanuit de markt.

Klanten aantrekken met een remote job

Mijn persoonlijke netwerk was aangesproken, de eerste belletjes en bezoekjes waren voltooid. Nadat ik me daadwerkelijk had ingeschreven bij de KVK, besloot ik op LinkedIn een bericht te delen met de mededeling dat ik als freelancer door het leven ging. Hier kreeg ik veel reacties op, wat na een aantal belletjes leidden tot nieuwe klanten. 
Doordat mijn werkzaamheden zich online bevinden, zijn de klanten die ik aantrek op dat gebied vaak al een stuk verder. Ze werken vaak zelf met online (presentatie)tools en verzorgen op afstand resultaten voor hun klanten. Op mijn site, LinkedIn-profiel en andere communicatie meld ik dit direct: alleen op afstand is het mogelijk om samen te werken. Door vooraf verwachtingen te managen merk ik dat mensen hier veel meer voor openstaan. Voor de klanten die hier (nog) niet voor openstaan? Geen probleem, dan is dat niet mijn klant. Gelukkig heb ik daarvoor nu de luxe om die aanbiedingen af te slaan.

Remote werken werkt! Jody en Sander zijn daarin een voorbeeld.

Een standaard werkdag uit het leven van een digital nomad

Werk je dan meer, of juist minder? Dat is heel afhankelijk. Ik werk standaard van maandag t/m vrijdag. Werkt prettig in de communicatie met bedrijven en een goede balans tussen werk en privé is voor mij van belang. Een spoedklus kan natuurlijk altijd voorkomen in het weekend, of content schrijven voor onze eigen website waarop we reisavonturen delen.

Momenteel werken we vanuit Azië, daar is het zes tot zeven uur later ten opzichte van Nederland. Ideaal, want ik werk graag in de ochtend. De eerste uren werk ik dan ook ongestoord en full-focus aan het schrijven van teksten of uitvoeren van zoekwoordonderzoek. 

Rond de middag (tussen 12.00-13.00 ongeveer) pakken we, net als in Nederland, een lunch. Vervolgens gaan we nog ‘n uurtje aan het werk, om een kleine break te pakken. Op het heetst van de dag is zowel bij Sander als bij mij de focus weg. 

Even een pauze houden aan het zwembad. Natuurlijk zijn dit de mooie foto's voor op Social Media

Vervolgens heb ik aan ‘t einde van de dag nog weleens klantgesprekken staan. Deze hou ik meestal tussen 16.00 en 20.00 aan, in afstemming met de klant. Ik merk dat ik mezelf niet in moeilijke of onmogelijke tijden hoef te wringen, zolang ik het vooraf maar duidelijk communiceer.

Tips voor remote werken

Je klanten krijg je niet bij de vleet en je ligt niet aan het zwembad te werken (tenminste, meestal niet). Doordat mijn beroep al grotendeels online wordt uitgevoerd, wist ik al gelijk wat ik wilde doen en zag kansen. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Dan raad ik aan om te kijken naar wat je leuk vindt én wat eventueel op afstand kan. Denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden. Kan je een dag gemist worden op kantoor als je thuis aan het werk bent? Dan is de tip groot dat je ook een remote job kan uitoefenen. Verder heb ik nog een aantal tips voor je:

  • Test je remote job alvast voordat je echt uit dienst gaat. Ga bijvoorbeeld een dag minder werken en start alvast met het verzamelen van klanten. 
  • Bepaal wanneer je echt de knoop gaat doorhakken. Zo stel je je beslissing niet uit. 
  • Deel je diensten met je netwerk en spreek de juiste mensen aan. Kies ook een niche: weet wie je aan wilt spreken. 
  • Als je de knoop hebt doorgehakt, zorg dan dat je een buffer hebt voordat je op reis bent. Zorg er in ieder geval voor dat je zes maanden zonder inkomsten kan leven, mochten onvoorziene zaken zich voordoen. 
  • Stel je grenzen en houd je daaraan. Sta jij 100% achter je uurtarief? Ga dan ook niet zakken als een klant dat wil. Dat geeft het idee dat er onderhandeling mogelijk is en laat je onzekerder over komen. 
  • Investeer in een goede werkplek! Je bent me dankbaar op de lange termijn. 
  • Werk als je het meest productief bent. Lukt het even niet? Voel je niet schuldig dat je aan ‘t zwembad ligt als anderen liggen te werken. Pak je productieve momenten en gebruik die optimaal. 
  • In dit artikel vind je meer over onze reis en handige tips over remote werken en reizen. Benieuwd? Lees dan ook even dit artikel hoe je je praktisch kan voorbereiden op het leven van een digital nomad

Remote jobs zijn gemakkelijker te vinden dan je denkt. Ook als je in de eerste instantie denkt dat jouw baan niet op afstand uit te voeren is, blijkt er toch vaak een manier te zijn. Mijn ultieme tip? Denk in kansen, niet in problemen. 

LinkedIn Jody: https://www.linkedin.com/in/jodyopdenbuijsch/

Volg Jody en Sander op social!

Deel dit bericht